Hvorfor ligger påske forskelligt?

Det Nye Testamente fortæller, at Jesus blev henrettet i den jødiske påskehøjtid.SVAR: Den kristne påske, som fejres i anledning af Jesu død og...

Det Nye Testamente fortæller, at Jesus blev henrettet i den jødiske påskehøjtid.

SVAR: Den kristne påske, som fejres i anledning af Jesu død og opstandelse, har sin oprindelse i pesach, en jødisk mindehøjtidelighed, der hænger sammen med befrielsen fra slaveriet i Egypten. Ifølge Det Nye Testamente var det ved denne højtid, Jesus blev henrettet. Jøderne fejrer pesach ved første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Sådan blev det også senere i den kristne kalender.

Spørgsmålet skabte dog debat i den tidlige kristne kirke. Nogle mente, at man skulle fejre påske samtidig med jøderne, mens andre mente, at de kristne ikke burde læne sig op ad den jødiske tradition. I år 325 e.v.t. sammenkaldte kejser Konstantin til et kirkemøde i Nicaea, hvor biskopper fra hele Romerriget enedes om en fælles løsning. Påsken skulle hvert år fejres den første søndag efter den første fuldmåne efter den 20. marts, som er forårsjævndøgn.

I 1582 gik de katolske lande over til den gregorianske kalender, mens den ortodokse kirke stadig udregner påskedatoen med udgangspunkt i den gamle julianske kalender. Det betyder, at de ortodokse kirker i fx Grækenland og Rusland derfor tit fejrer påske noget senere.

Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på [email protected]!