Krimtatarerne blev tvangsforflyttet i 1940'erne.

Hvordan blev Krimhalvøen en del af Ukraine?

Rusland har annekteret Krimhalvøen med den vigtige flådebase Sevastopol. Men hvordan kan det være at Krim var en del af Ukraine?

29. april 2017 af Björn Lundberg

Halvøen Krim er blevet kontrolleret af en række folkeslag i tidens løb. I 1700-tallet erobrede Rusland området fra Osmannerriget. Efter den russiske revolution blev Krim en autonom del af den russiske sovjetrepublik. Befolkning bestod for en stor del af muslimske krimtatarer. 

I slutningen af 2. verdenskrig blev de fleste deporteret til Centralasien, da Stalin anklagede dem for samarbejde med tyskerne. Omkring 100 000 krimtatarer menes at være døde af sult under den følgende tvangsforflyttelse. 

I 1954 blev Krim overdraget som en symbolsk gave fra den russiske sovjetrupublik til den ukrainske, 300 år efter at Ukraine var blevet indlemmet i det russiske imperium. I realiteten var der primært tale om en administrativ ændring i et forsøg på at tækkes det ukrainske folk. 

Det betød samtidig, at Ukraine måtte tage omkostningerne af de økonomiske problemer, som fordrivelsen af krimtatarerne havde medført.

Da Sovjetunionen gik i opløsning i 1991 forblev Krim en del af Ukraine. Men Rusland fik lov til at beholde Sortehavsflådens vigtige base i Sevastopol.