Hvornår holdt kongelige op med at bære krone?

SVAR Siden middelalderen har kronen været et selvfølgeligt symbol på kongelig magt i Europa. Den tunge hovedprydning blev dog aldrig båret til hverdag,...

25. januar 2016

SVAR Siden middelalderen har kronen været et selvfølgeligt symbol på kongelig magt i Europa. Den tunge hovedprydning blev dog aldrig båret til hverdag, men kun ved kroningsceremonier og andre højtidelige ritualer. Eftersom kronen var et tegn på herskerens magt af Guds nåde, var det en fornem biskop (eller i den tyskromerske kejsers tilfælde paven), som placerede kronen på kongens hoved. Ikke alle kongehuse brugte dog ceremonien. I Spanien har der fx ikke været kronet kongelige siden 1400-tallet.

I 1800-tallet holdt de fleste kongelige op med at bære krone, da den sås som et umoderne symbol på kongelig enevælde. I Danmark afskaffede man kroningsritualet ved Grundloven i 1849. Christian 5.s krone fra 1671 anvendes dog fortsat ved monarkens død, hvor den lægges på kisten under det såkaldte castrum doloris. Sidste gang var ved Frederik 9.s død i 1972. Kongekronerne udstilles på Rosenborg.

I dag er Storbritannien det eneste europæiske monarki, som har bevaret sin kroningsceremoni. Dronning Elizabeth 2. har endda båret sin krone ved den årlige indvielse af parlamentet. Ritualet forekommer også i øriget Tonga, som kronede sin konge Tupou 6. i 2015.