Hvor blodig var "Bloody Mary"?

Protestanter på bålet på ordre fra Maria, “Bloody Mary".SVAR: For efterverdenen er Englands dronning Maria 1. mest kendt som “Bloody Mary" –...

Protestanter på bålet på ordre fra Maria, “Bloody Mary".

SVAR: For efterverdenen er Englands dronning Maria 1. mest kendt som “Bloody Mary" – Blodige Maria.

Det lidet smigrende tilnavn hentyder til de mange mennesker, hun lod henrette i løbet af sine fem år ved magten 1553–58. Forfølgelserne var et led i de religiøse stridigheder mellem protestanter og katolikker, der rasede i England, mens hun levede.

I modsætning til sin far Henrik 8. og halvsøsteren Elizabeth 1. var Maria nemlig en loyal katolik – og ønskede, at den engelske kirke atter skulle knytte bånd til paven i Rom.

Englands radikale protestanter modsatte sig naturligvis alle forsøg af den art. Maria stemplede dem som kættere, og mange blev dømt til døden. I løbet af tre måneder blev der brændt 300 personer på bål, mange af dem almindelige arbejdere og byboere.

Men Maria 1. var langtfra den eneste monark på den tid, der straffede religionsforbrydelser med døden. Marias styre var heller ikke specielt blodigt i sammenligning med mange and­re kongeliges. Hendes far Henrik 8. lod fx over 30 000 personer henrette i sin regeringstid. At Maria – og ikke Henrik – blev kendt som ”den blodige” skyldes snarere, at historien skrives af sejrherrerne.

Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på [email protected]!