Edvard 8. & Wallis Simpson

I 1936 blev Storbritannien ramt af en romantisk skandale. Den nye konge Edvard 8. abdicerede for at kunne gifte sig med sin elskerinde, amerikaneren Wallis Simpson. Parret levede derpå et ombrust jetset-liv som hertugen og hertuginden af Windsor.

31. maj 2016 af Sara Griberg

Om aftenen den 20. januar 1936 var den britiske kongefamilie samlet omkring Georg 5.’s dødsleje på det kongelige landslot Sandringham. Fem minutter i tolv var kampen ovre. Dronningen gik hen til sin ældste søn, tog hans hånd og kyssede den. Tronarvingen, som i England altid har titlen ”Prince of Wales”, var ikke længere kronprins – nu var det ham, der var konge.

Den nye monark havde en imponerende lang række fornavne: Edvard Albert Christian George Andrew Patrick David. Familien og vennerne kaldte ham dog altid det sidste navn, David.

Edvard 8., som blev hans officielle kongenavn, var født den 23. juni 1895 og var altså 41 år, da hans far døde. Indtil da havde han levet et ret ansvarsløst liv med mange fornøjelser og få pligter. Nu var han pludselig regent i det kæmpestore britiske imperium.
Han var konge af England, Skotland, Wales og Nordirland, kejser af Indien og desuden statsoverhoved for de delvist selvstyrende britiske besiddelser – som Canada, Sydafrika, Australien og New Zealand. Ja, han herskede faktisk over den halve jordklode.
Så snart Edvard havde forladt det værelse, hvor hans far lå død, skyndte han sig hen til en telefon og ringede op. Ikke til premierministeren, hoffets pressesekretær eller nogen anden, som burde underrettes om kongens død så hurtigt som muligt. Nej, den, han ringede til først af alle, var fru Wallis Simpson, en gift amerikansk kvinde, som i tre år havde været hans elskerinde.

Simpson troede at alt var slut

Tidligere på aftenen havde Wallis Simpson været i biografen. Ved halvti-tiden var filmen blevet afbrudt af en officiel meddelelse om, at kong Georg lå på sit yderste. Wallis Simpson fortalte senere om, hvordan hun havde reageret på nyheden. ”Nu er alt slut,” havde hun tænkt. ”Nu bliver der ikke længere plads til mig i Davids verden – nu bliver mit hjerte knust.”
Men nogle timer senere ringede hendes elsker og beroligede hende. Han lovede, at intet skulle stå imellem dem – end ikke jordens største kongedømme.
Wallis Simpson var et år yngre end Edvard. Hun var af en fin gammel familie i Baltimore i USA, men havde siden 1928 boet i London med sin anden mand, den velhavende forretningsmand Ernest Simpson. Parret Simpson var rigtige balløver, som færdedes flittigt i Londons mere løsslupne overklassecirkler.
Der havde de lært Edvard at kende, som på den tid var kronprins. Det var ret sigende, at hr. Simpson gav ham tilnavnet Peter Pan – efter eventyrfiguren, som nægter at blive voksen.
På et tidspunkt i løbet af 1933 blev fru Simpson prinsens elskerinde. Hun beskrives som et ligefremt og charmerende selskabsmenneske. Prinsen, som afskyede den affekterede omgangsform ved hoffet, så ud til at sætte pris på, at hun behandlede ham som en ”almindelig mand”.

Havde elskerinde

Deres forhold var blevet dybere med tiden, og da Edvard overtog tronen, var han fast besluttet på, at Wallis Simpson skulle blive hans hustru.
Den første forhindring for et ægteskab var, at hans udkårne allerede havde en mand, men det kunne ordnes. Ernest Simpson var indforstået med hustruens forhold til prinsen, han havde selv en elskerinde og modsatte sig ikke skilsmisse.
Men hvis Edvard virkelig havde til hensigt at få hoffet og den britiske regering til at godkende hans valg af livsledsager, valgte han den forkerte strategi.

Hitler oprustede

I Tyskland oprustede Hitler. Den italienske diktator Mussolinis invasion af Abessinien (i dag Etiopien) havde forårsaget international krise.
I sommeren 1936 udbrød der borgerkrig i Spanien mellem de spanske regeringstropper og general Francos fascistiske milits.
Midt i denne politiske uro lejede kongen en lystyacht og inviterede fru Simpson og nogle af deres internationale jet set-venner på Middelhavskrydstogt.
Hos det traditionsbundne britiske hof var man forfærdet. Den indenlandske britiske presse fik mundkurv på og gik med til at undlade at skrive om kongens elskovsferie, men andre landes sladderpresse skrev så meget desto mere. Løbesedler i Europa og USA viste billeder af en solbrændt konge, iklædt sandaler og opknappet skjorte, som drak cocktails med Wallis Simpson på soldækket og indtog romantiske middage med sin gifte elskerinde på små pittoreske havnekroer.

I oktober 1936 fik parret Simpson bevilget skilsmisse, men det skulle tage et halvt år mere, inden skilsmissen trådte i kraft. Kongens kroningsceremoni var planlagt til maj året derpå, og han meddelte premierministeren, at han havde i sinde at gifte sig med Wallis Simpson inden da, så de sammen kunne blive kronet til konge og dronning.
Han lod også premierministeren forstå, at hvis regering og hof ikke gik med til det, havde han i sinde at abdicere.
I december 1936 begyndte de engelske aviser åbent at skrive om kongens romance og ægteskabsplaner. Opstandelsen blev så stor, at Wallis Simpson blev tvunget til at flygte til en villa ved Den Franske Riviera, som i flere måneder var totalt belejret af pressefolk.

Tvunget til at give op

Modstanden mod ægteskabet var total. Fra hoffet, den konservative regering, kirken og – efter at medierne havde kørt i gang – også fra det engelske folk. Edvard blev tvunget til at give op.
Den 10. december indleverede han sin abdikation, og dagen efter holdt han en berømt radiotale, hvor han fortalte om årsagen til sin beslutning: ”Jeg ved, at det ville være umuligt for mig at udføre mine pligter som konge uden hjælp og støtte fra den kvinde, jeg elsker”.
Edvards yngre bror blev konge under navnet Georg 6. Edvard fik titlen Hertug af Windsor og blev tvunget til at gå i eksil på ubestemt tid. Den 3. juni 1937 blev Wallis Simpson hertuginde af Windsor ved en helt enkel bryllupsceremoni i Frankrig.

Læs mere: Mrs Simpson (2005) af Charles Higham