Verdens rigeste gennem tiden.

Historiens 5 rigeste – nogensinde!

Hvem er verdens rigeste person nogensinde? En sammenligning på tværs af forskellige perioder og verdensdele er svær, men her kommer en sandsynlig top 5 liste!

25. november 2017 af Sara Griberg

Jacob Fugger (1459-1525) levede i det tyske Augsburg og blev rig på guld, sølv og kobber.

© Albrecht Dürer

5. Jacob Fugger

Den tyske forretningsmand blev i renæssancen Europas rigeste mand ved at skaffe sig handelsmonopol på guld, sølv og kobber. Som tak for, at han udlånte penge til de tysk-romerske kejsere Maximillian og Karl 5., blev Fugger adlet og han fik lov til at præge sine egne mønter i sin personlige residensstad Augsburg.

Den russiske zar Nikolaj 2. (1868-1919) fik sin formue takket være Romanovslægtens enorme ressourcer.

© Earnest Lipgart

4. Zar Nikolaj 2.

Ruslands sidste zar, Nikolaj 2., havde en personlig formue som i dagens pengeværdi svarer til 300 milliarder dollars. Dermed var han den rigeste monark gennem tiderne. Romanov-slægtens overdådige levemåde fik dog en brat afslutning ved den russiske revolution i 1917. Zarens ejendom me blev konfiskeret og hele zarfamilien dræbt af bolsjevikkerne i juli 1918.

Andrew Carnegie (1835-1919) arbejdede i Skotland og USA og blev rig på jernbane- og stålindustri.

© National Portrait Gallery

3. Andrew Carnegie

Den skotskfødte Andrew Carnegie kom til USA som teenager og gjorde lynkarriere indenfor jernbaneindustrien. Han skabte det ekstremt indbringende stålimperium Carnegie Steel Company. Carnegie mente, at en forretningsmand burde bruge den første halvdel af sit liv på at skabe en formue – og anden halvdel på at bruge den på velgørende formål. I 1901 solgte han sin virksomhed og finansierede efterfølgende tusinder af biblioteker og grundlagde en fond som belønner personer, som har udført heltemodige handlinger.

Amerikaneren John D. Rockefeller (1839-1937) byggede sin formue på olieindustri.

© Library of congress

2. John D Rockefeller

Den amerikanske mangemilliardær indledte sin karriere som bogholder hos en grønsagsgrossist. Han skabte sin formue gennem virksomheden Standard Oil, som i princippet skaffede sig monopol på det amerikanske oliemarked. 

Samtidigt havde han store andele af minebranchen og bankvæsenet. Rockefeller blev meget kritiseret for sine hårde forretningsmetoder, men forsøgte senere i livet at forbedre sit image ved at donere store beløb til velgørenhed og forskning.

Som kuriosum kan det nævnes, at Joakim von Ands rival, Andy Anderbilt, i Disneys engelske original hedder John D. Rockerduck og har Rockefeller som et tydeligt forbillede.

Mansa Moussa (1280-1337) herskede over Maliriget og rig på guld og salt. I baggrunden ses et europæisk kort over Mali fra 1300-tallet.

1. Mansa Moussa

Kongen af det afrikanske Mali­rige levede 1280–1337, og anses for at have været den rigeste person, der nogensinde har levet. Ifølge en optælling udført i 2012 skal hans formue have modsvaret 400 milliarder dollars i nutidens pengeværdi. Rigdommene kom især fra handel med Malirigets rigelige salt- og guldforekomster.

Den samtidige arabiske historiker al-Umari har beskrevet hvordan Mansa Moussa på en pilgrimsfærd til Mekka i 1324 havde 100 kameler med sig, alle lastet med guld. De 500 slaver, som også indgik i følget, skal have båret på to kilo guld værd. 

Han fortæller også, at Mansa Moussa ved et besøg i Cairo uddelte så meget guld til de fattige, at værdien på ædelmetallet først fandt sit gamle leje igen flere år senere.

Universitetet i Timbuktu som grundlagdes af Mansa Moussa.

© Thinkstock