NYT NUMMER: Tyskerne hjalp Lenin til magten i 1917

Da den første russiske revolution brød ud i 1917 befandt Vladimir Lenin sig i Schweiz. Med hjælp fra tyske penge kunne Lenin drage hjem til Rusland og senere vælte den første revolutionære regering. Herefter opfyldte han sit løfte til tyskerne og trak Rusland ud af 1. verdenskrig.

29. september 2017

Desuden fortæller vi om ridderne på Rhodos, der holdt stand mod en enorm osmannisk hær, om hvordan den kvindelige farao Hatshepsut gjorde Egypten til en stormagt og om hunden Laika, der sendtes ud i rummet af Sovjetunionen for 60 år siden.

Vladimir Lenin hadde tilbrakt flere år i eksil da tsar Nikolaj II ble tvunget til å abdisere etter februar­revolusjonen i 1917. Han vendte tilbake til Russland i mars og begynte umiddelbart å realisere sine planer – å opprette et kommunistisk diktatur som arbeidet for folkets beste.

I 1522 kæmpede Johanniterordenen mod datidens førende supermagt – Osmannerriget, som blev styret af tyrkerne. Riddernes fæstning på Rhodos havde blot 7 500 forsvarere, mens
belejringshæren omfattede 100 000 mand. 

Gadekrydset Laika var det første levende væsen, som foretog en rejse i kredsløb om jorden. Takket være rumrejsen blev hun verdensberømt, men gik også en forfærdelig skæbne i møde – noget som de sovjetiske myndigheder længe holdt hemmeligt.

Hun var en af få egyptiske kvinde, som fik gude-status og blev farao. Men skønt Hatshepsut gav Egypten en ny stormagtstid, blev de fleste mindesmærker efter hende ødelagt efter hendes død.