NYT NUMMER: Turneringer var mere attraktive for ridderne end krige

Ridderturneringerne udsprang fra middelalderens kamptræning. I takt med, at publikumsinteressen steg, blev hæderen og æren ved at vinde en turnering tilsvarende større. Til sidst ville alle, der ejede en hest og en rustning, deltage i de populære konkurrencer. Selv kongerne deltog.

28. april 2017

I det nye nummer fortæller vi også om kejserinden Maria Theresia, der styrede sit imperium i 40 år, om Moon-bevægelsen, som tror at verdens problemer kan løses med massebryllupper og om, hvordan verdenshistorien inspirerede George Lucas til at skabe Star Wars universet.

Vil du abonnere på Alt om Historie? Læs om vores fine tilbud her.

Hverken død, lemlæstelse eller pavens advarsel om evig fortabelse kunne afholde Europas riddere fra at tage del i middelalderens blodigste konkurrencer, turneringerne. Her kunne en ridder bevise sit mod og sine evner, kræve løsesum af modstanderne – og vinde damernes gunst. 

En fattig mand fra Korea møder Gud, grund-lægger en kirke og mener at kunne frelse menneskeracen gennem spektakulære massebryllupper. Sun Myung Moon og hans »Moonies» har både været beskrevet som en livsfarlig sekt og som verdens redning.

Kejseren Karl 6. havde ingen kronprins og krævede, at nabolandenes fyrster skulle respektere rigets grænser, selv hvis han blev efterfulgt af datteren Maria Theresia. Men da kejseren pludselig døde, og hans datter fik magten i Wien, glemte de alt om deres løfter og erklærede hende krig.

I år er det 40 år siden Star Wars, den første film i den succesrige filmserie, havde premiere. Inspirationen til science fiction-dramaets handling hentede filmskaberen George Lucas fra mange forskellige epoker i verdenshistorien.