NYT NUMMER: Titusinder døde i kampen om nogle mudrede kilometer

I flere år havde britiske og franske styrker forsøgt at drive den tyske hær ud af Flandern. I sommeren 1917 indledtes en ny offensiv, hvis mål var at erobre de tyske ubådsbaser ved den belgiske kyst. Men artilleribeskydning og dårligt vejr, forvandlede hurtigt terrænet til en mudret sump, hvor titusindvis druknede. Selvom de kun formåede at erobre nogle få kilometer, sendte den britiske øverstbefalende, Douglas Haig, igennem flere måneder nye tropper til fronten, angreb efter angreb.

19. juni 2017

I det nye nummer kan du også læse vores nye artikelserie om den industrielle revolutions begyndelse. Vi fortæller også om munken Bartolomé de las Casas, der forsøgte at stoppe spaniernes undertrykkelse af indianerne i 1500-tallet og om prinsessen Sophie Dorothea, hvis elsker forsvandt sporløst, lige inden parret ville flygte fra familieslottet.

Vil du abonnere på Alt om Historie? Læs om vores fine tilbud her.

For 100 år siden begyndte slaget ved Passchendaele i Belgien. Den britiske feltmarskal troede, at en enkelt storoffensiv ville være nok til at knække tyskerne. Men kraftig regn forvandlede slagmarken til et dødbringende ælte, hvor titusindvis af soldater druknede i mudderet. Alligevel fortsatte kampene i flere måneder – alt sammen blot for at
erobre en lille, sønderbombet by.

Prinsesse Sophie Dorothea af Celle blev tvunget til at gifte sig med sin fætter, fyrsten af Hannover. Efter nogle års ægteskab planlagde hun at flygte sammen med sin elsker, en tysk-svensk adelsmand. Men han forsvandt sporløst den dag, flugten var planlagt til.

Columbus' ankomst til Amerika i 1492 indvarslede et tragisk folkemord. I hans fodspor fulgte spaniere, der blev tildelt jord og indianer-slaver for at udforske de nye kolonier. Præsten Bartolomé de las Casas var en af dem, som fik nok og kæmpede for at forbedre indianernes vilkår.

Den industrielle revolution forandrede verden og samfundet fuldstændigt. Med nye maskiner og
en mere effektiv energiudnyttelse, eksploderede produktionen. Det hele begyndte med nogle vigtige opfindelser i England i 1760’erne.