NYT NUMMER: Præsidenten valgte krig for unionens skyld

Abraham Lincoln voksede op i en fattig nybyggerfamilie, men formåede - takket være sin begavelse - at blive først jurist og siden politiker. Da han stillede op til præsidentvalget i 1860, var han imod slaveriet. Det var nok til, at Sydstaterne efter valget ville ud af unionen. Lincoln stod dog fast gennem krigsårene og afskaffede til sidst slaveriet i hele landet.

12. april 2018

Desuden begynder vi en ny artikelserie om Romerrigets storhed og fald. Vi fortæller også om Katarina de Medici, enkedronningen, som styrede Frankrig gennem sine sønner, og om ni mislykkede polarekspeditioner. 

Abraham Lincolns modstand mod slaveriet gjorde ham så populær, at han blev valgt til præsident i 1860. I Sydstaterne var han derimod så forhadt, at manstartede en borgerkrig.

Katarina Medici blev giftet bort som 14-årig til den franske prins Henrik. De fik ti børn, selvom han foretrak sin elskerinde. Da manden døde, overtog hun magten og styrede landet i 30 år i sin mindreårige og sygelige søns navn.

I sIutningen af 1800-tallet har europæerne kortlagt det meste af Jordens overflade. Der er stort set kun polarområderne tilbage. Is og kulde gør dem til verdens sværest tilgængelige og farlige regioner. Noget som den ene ekspedition efter den anden må erfare bittert.

Da Roms sidste konge blev fordrevet i år 509 f.v.t., var det kun en beskeden bystat, han mistede magten over. De romerske senatorer, der overtog styret, skulle i de næste århundreder se den vokse sig til et rige, der omfattede hele den italienske halvø.