NYT NUMMER: Martin Luthers kritik af paven førte til storkrig

Munken Martin Luthers kritik af paven og den katolske kirkes handel med afladsbreve udløste den reformation, der splittede Europa.

20. januar 2017

I det nye nummer fortæller vi også om hvordan Mao Zedong tog hævn over sine kritikere under kulturrevolutionen, om den raeliske bevægelse, som tror på rumvæsener i stedet for guder, om baskeres flere tusind år gamle kamp for selvstændighed og om forfatteren Virginia Woolf, som sammen med vennerne i Bloomsburygruppen udfordrede sin tids moralopfattelse.

Vil du abonnere på Alt om Historie? Læs om vores fine tilbud her.

Hans skrevne angreb mod paven udløste et jordskælv, som splittede kirken og rystede Europa. Martin Luther blev af sine tilhængere set som en helt, mens hans modstandere mente, at han stod i ledtog med djævlen.

»Det Store Spring Fremad» skulle forvandle Kina til en industristat. I stedet resulterede Mao Zedongs kampagne i massesult. Fiaskoen svækkede hans stilling, men nogle år senere hævnede han sig på sine kritikere ved at udløse Kulturrevolutionen. Radikale unge blev ophidset til at mishandle og tilmed dræbe alle »klassefjender.»

Baskerne var netop begyndt at udvikle et selvstyre i Spanien, da Franco lod den baskiske nationalismes traditionelle hovedstad Guernica bombe sønder og sammen i 1937.

Søstrene Virginia og Vanessa Stephen boede i begyndelsen af 1900-tallet sammen i en lejlighed i London. Deres hjem blev mødested for nogle af Englands mest begavede personer. Sammen rejste de en kritik af tidens normer omkring kunst, politik og sex, som gjorde dem både berømte og berygtede.