NYT NUMMER: Ivan den Skrækkelige styrede Rusland med jernhånd

Ivan 4. arvede magten fra sin far allerede som tre-årig. Under hans opvækst blev landet styret af russiske adelsmænd, og da Ivan blev voksen, truede han med at træde tilbage, hvis ikke han fik al magten selv. Efterfølgende indførte han et terrorvælde i landet, som gjorde ham kendt som Ivan den Skrækkelige.

31. maj 2018

Derudover fortæller vi om den mislykkede pirat William Dampier, som blev videnskabsmand, om ni berømte broer og om mordet på Martin Luther King og Robert Jennedy, som rystede USA i foråret 1968. 

Ivan 4. var den første russiske leder, som kaldte sig zar – det russiske ord for kejser. Men han blev af de fleste kendt som »den Grusomme,» da han holdt sig ved magten igennem 37 år ved hjælp af blodig terror.

Flamingoer, zebraer, avocadoer, kokospalmer og brødfrugter – William Dampier beskrev alt, hvad han så på sine rejser rundt om jorden. Undervejs forsøgte han at forsørge sig som sørøver, men tjente i stedet de fleste penge som forfatter og blev en
respekteret forsker.

Mennesker har bygget broer siden oldtiden. De første bestod blot af træstammer over et vandløb. I dag er mange broer tekniske mesterværker, men allerede blandt romerne anvendte man avancerede teknikker til at bygge broer. Her er ni broer, som blev berømte for deres konstruktion eller for en dramatisk begivenhed, der udspillede sig på dem.

For 50 år siden var USA splittet af raceoptøjer og protester mod Vietnamkrigen. For mange afhang håbet om en bedre fremtid af to personer – borgerrettighedskæmperen Martin Luther King og præsidentkandidaten Robert F. Kennedy. Men to mordere knuste alt dette håb.