NYT NUMMER: Harriet Tubman hjalp slaver på vej til friheden i nord.

På trods af at hun risikerede livet for selv at have flygtet til friheden i nordstaterne, vendte Harriet Tubman gang på gang tilbage til sydstaterne for at hjælpe andre slaver med at flygte.

10. marts 2017

I det nye nummer fortæller vi også om sekten Aum Shinrikyuos giftgasangreb i Tokyos metro i 1995, om militærkuppet i Grækenland for 50 år siden og om fritænkeren Giordano Bruno som blev brændt på bålet i år 1600.

Vil du abonnere på Alt om Historie? Læs om vores fine tilbud her.

Selvom hun havde risikeret livet i flugten til friheden i nord, vendte Harriet Tubman gang
på gang tilbage til sydstaterne for at hjælpe andre slaver med at flygte. Da borgerkrigen brød ud, meldte hun sig som frivillig for med alle midler at bekæmpe slaveriet.

I 1995 chokerede medlemmer af den japanske sekt Aum Shinrikyo verden ved at slippe en dødbringende gas ud i Tokyos undergrundsbane. Det var kulmina­tionen på en ekstrem bevægelses voldelige forsøg på at realisere deres vision om verdens undergang.

21. april 1967 tog en gruppe højtstående militærfolk magten i Athen. Deres kup var begyndelsen på syv års diktatur, hvor fængslinger, tortur, censur og politi­vold hørte til hverdagen. På sit højeste sad 20 000 grækere i juntaens fængsler. Det var drømmen om
at erobre Cypern, der blev militærregimets fald.

Giordano Bruno gik i kloster som 17-årig, men ville ikke lade sig nøje med den lære, som den
katolske kirkes ledelse godkendte. Han troede på fortidige religioner og beboede planeter i et uendeligt univers – tanker som blev hans død.