NYT NUMMER: Gadekampe og økonomisk krise banede vejen for Hitler

Efter 1. verdenskrig var krisen dyb i Tyskland. Økonomien lå i ruiner, kejserdømmet var faldet, og tusinder af skuffede eks-soldater holdt til i gaderne. Kommunisterne håbede på en revolution som den i Rusland i 1917, mens det endnu lille ekstremnationalistiske nazistparti begyndte af opbygge kampgrupper, som ville hævne det tyske nederlag i krigen. I 1923 forsøgtes deres leder Adolf Hitler at gennemføre et statskup.

21. juni 2018

Derudover fortæller vi om Burmas frihedskamp på briter og kapanere, om den georgiske nationalhelt, Dronning Tamar, og om kejsernes tid i Rom. 

Efter nederlaget i 1. verdenskrig var Tyskland et land i kaos. Kejserdømmet var forvandlet til et demokrati, men storbyernes gader blev hærget af slagsmål mellem venstreorienterede og højreekstremister. Ville demokratiet mon overleve truslen fra kupmagere og revolutionære?

Ved Burmas selvstændighed i 1947 var generalen Aung San den selvskrevne leder. Tidligere havde han søgt støtte hos både kinesiske kommunister og japanske imperialister, men nu kæmpede han for en demokratisk fremtid. En kamp som datteren Aung San Suu Kyi fortsatte 41 år senere.

I næsten 30 år herskede Tamar af Georgien. Hendes regeringstid mellem 1184 og 1213 plejer at blive kaldt den georgiske guldalder, og af sine undersåtter blev hun hyldet som »kongernes konge og dronningernes dronning.»

Cæsar blev myrdet for at redde republikken. Alligevel gik den til grunde. Derefter blev imperiet styret af kejsere, der forsøgte at samle al magt.