NYT NUMMER: Churchill nægtede at opgive kampen mod Hitler

Da Winston Churchill tiltrådte som Storbritanniens præmiereminiester i 1940, havde Hitlers hære underlagt sig Polen, Norge, Danmark og førte en effektiv blitz-krig i Vesteuropa. Efter Frankrigs kapitulation stod briterne alene tilbage mod den tyske krigsmaskine, men Chruchill nægtede at drøfte fredsforhandlinger med nazisterne. Med sin rasende kampgejst lykkedes det ham at få sit land til at holde stand indtil krigslykken vendte.

22. februar 2018

Desuden kan I læse om Edgardo Mortara, den jødiske dreng, som blev kidnappet af inkvisitionen i 1858, om dansefeberen i Strasbourg i 1518 og om virkelighedens Cyrano de Bergerac, soldaten som blev science fiction-forfatter og fredspoet.

Winston Churchill havde meget få tilhængere, da han tiltrådte som Storbritanniens premierminister under 2. verdenskrig. Men med sin stædighed og store talerevner lykkedes det ham at vende opinionen og få briterne til at tro, at Hitler kunne besejres.

Et rygte havde nået den katolske kirkes inkvisition. Det hævdede, at den seksårige jødiske dreng Edgardo Mortara var blevet nøddøbt som spæd. Derfor sendte Kirkestaten politiet til familien i Bologna for at tage drengen fra dem, så han kunne opfostres som en from kristen.

For 500 år siden begyndte en bondekone at danse for sig selv i Strasbourgs gader. Flere sluttede sig til hende, og snart dansede store grupper. Nogle blev så udmattede, at de døde.

Cyrano de Bergerac fik i 1897 stor succes på teaterscenen som en langnæset mester i fægtning med både ord og kårde. Virkelighedens Cyrano de Bergerac besad rent faktisk disse egenskaber og skrev desuden bøger om rumrejser i 1600-tallet.