NYT NUMMER: Afrikanske konger blev styrtende rige på slavehandelen

Der var blevet handlet med slaver i århundreder da de europæiske søfarere i 1500-tallet, begyndte at opkøbe slaver langs kontinentets vestkyst. De blev herfra fragtet til miner og plantager i Amerika. Nu begyndte flere afrikanske konger en storstilet jagt på mennesker, der kunne sælges som slaver til den nye verden.

1. september 2017

Hertil fortæller vi om jernbanens fødsel, Kalmarunionens storhed og fald, samt Sorte September - efteråret 1970 hvor en palæstinensisk flygtningelejr blev angrebet af det jordanske militær.


Der var blevet handlet med slaver i århundreder, da europæiske søfarere i 1500-tallet begyndte at opkøbe slaver langs Afrikas vestkyst. De blev herfra fragtet til miner og plantager i Amerika.
I flere afrikanske riger kunne kongerne samle enorme rigdomme takket være handel med slaver.

I slutningen af 1300-tallet lykkedes det den danske dronning Margrete 1. at tage kontrol over hele Norden. Men den union hun skabte i Kalmar i 1397, var udfordret af magtsyge adelsfamilier, der ikke lod sig styre fra København. Efter 80 urolige år i unionen, sendte kong
Christian 1. en invasionsflåde til Stockholm.

Med dampmaskinens hjælp kunne vand pumpes ud af minerne, så der kunne brydes mere stenkul. Kullet gav billigere energi, hvilket fik industriens hjul til at snurre endnu hurtigere. Da dampmaskinen blev sat på skinner, fik også transporten fart.

Da Jordan tabte Vestbredden til Israel under seksdagskrigen, blev 245 000 palæstinensere drevet på flugt. De følgende år etablerede palæstinensiske organisationer baser i landet for at fortsætte angrebene mod den jødiske stat. Til sidst så Jordans kong Hussein sig tvunget til at stoppe dem. Hans offensiv i 1970 blev kendt som Sorte September.