Nyt blad: Mandela styrede frihedskampen fra fængslet

I 1962 blev advokaten Nelson Mandela pågrebet af det sydafrikanske politi. Han havde på det tidspunkt arbejdet under jorden i et år med at organisere frihedsbevægelsen ANC's militære modstand imod apartheidsregimet. Da det blev afsløret blev Mandela og hans nærmeste dømt til livstid i fængsel. På trods af isoleringen lykkedes det ham at styre frihedskampen fra fængslet, og i slutningen af 1980'erne indså hans fjender i regeringen, at de måtte forhandle med ham.

4. oktober 2018

Vi fortæller desuden om den spanske armadas forsøg på at invadere England i 1588, om de seks Milford-søstre, hvor to var nazizter og en kommunist og om anarkisterne, der i begyndelsen af 1900-tallet var en af verdens mest fremgangsrige politiske bevægelser.

Med den ene hånd knyttet i luften, kom Nelson Mandela ud i friheden 11. februar 1990. Dermed var raceadskillelsessystemet apartheid dødsdømt. Hans frigivelse var enden på den lange frihedskamp for Sydafrikas sorte, som ANC-lederen førte fra sin fængselscelle.

I sommeren 1588 sendte den spanske kong Filip 2. sin store armada mod nord for at vælte den engelske dronning Elizabeth 1. Men han havde ikke taget højde for dårligt vejr, ammunitionsmangel eller svært kontrollerbare skibe. 

Søstrene Mitford var berømte i 1930'erne fordi to af dem blev fascister og en af dem kommunist. En anden af søstrene blev i stedet bestsellerforfatter, som skrev nøgleromaner om sin mærkelige adelsfamilie.

Fra 1800-tallets arbejderbevægelse udsprang en ideologi, som blev stor i Sydeuropa, Rusland og Latinamerika. Gennem fagforeninger og direkte aktioner kæmpede anarkisterne for en revolution, som skulle gøre alle regeringer unødvendige.