NYT BLAD: Khomeyni kaprede folkets oprør mod shahen

I 1978 havde det iranske folk fået nok af shahens korrupte undertrykkelsesregime. Flere grupper sluttede sig til demonstrationerne, som blev større og større, på trods af voldelige sammenstød med politi og militær. Ayatollah Khomeyni hørte også til shahens kritikere, og da han vendte tilbage fra sit eksil i Paris, talte han om et frit samfund. Men inden for et par måneder havde han forvandlet Iran til en præstestyret islamisk republik.

9. august 2018

Vi fortæller desuden om middelalderkejseren Frederik Barbarossa, om Loving parret, som fik stoppet USAs lov imod blandede ægteskaber, og om hvordan romerriget blev delt for at holde sammen på det hele.

Selvom shahen af Iran var hadet af mange, anså han sin plads på tronen som sikker takket være det sikkerhedsapparat, han havde opbygget med USA’s hjælp. Men da støtten til den landsforviste præst Khomeini voksede, begyndte en revolutionen at blusse op.

Han blev klassificeret hvid og hun farvet. Selv ville de hellere være mand og hustru. Det fik de først lov til, da højesteret i 1967 afskaffede loven om blandede ægteskaber.

Han er kendt for eftertiden under sit italienske øgenavn, Barbarossa. Den rødskæggede tysk-romerske kejser Frederik 1. var en af middelalderens mægtigste mænd, men det lykkedes aldrig at kue italienerne.

Kejser Diokletian var manden, der tilsyneladende stoppede Roms forfald ved at dele riget op i fire. Senere samlede Konstantin den Store atter al magt i én mands hånd og flyttede hovedstaden østpå.