NYT BLAD: Kejserne, som byggede verdens mægtigste rige

Shi Huangdi samlede i 221 f. Kr. flere mindre riger til én fremtidig stormagt – Kina. I løbet af de næste 2000 år afløste de kinesiske dynasiter hinanden, men imperiet blev hele tiden endnu mægtigere. Læs om de vigtigste kejsere, der styrerede Riget i Midten.

15. marts 2018

Derudover fortæller vi om den første historiker, der skrev om grækere og romere, om optakten til Murens fald i 1989 og om filosoffen Voltaire, der aldrig kunne holde sin kæft.

I over to tusinde år blev Kina regeret af kejsere. Når et dynasti afløste et andet, blev landet  midlertidigt ramt af magtkampe eller krige. Men under de lange, fredelige perioder derimellem blev riget gang på gang verdens mægtigste.

Meget af det, vi ved om grækere og romere, kommer fra nogle få samtidige skribenter. Læs om syv mænd, der har haft stor indflydelse på vort billede af antikken.

I årtier havde folk levet med frygten for, at Den Kolde Krig kunne udarte sig til en global katastrofe. Men i løbet af få måneder i 1989 blev frygten vendt til håb. 

Voltaire kunne ikke holde sin kæft. Op gennem 1700-tallet var den franske filosof en konstant forkæmper for et friere samfund. Han fortsatte med at tale og skrive om tolerance og frihed, selvom han blev både fængslet og landsforvist.