NYT BLAD: GERONIMO – den sidste apachekriger, som gav op

I 1800-tallet undertrykte den amerikanske hær det ene nordamerikanske indianerfolkeslag efter det andet. Den sidste, der overgav sig, var apachelederen, Geronimo, som hele sit liv havde kæmpet imod de mexicanere og amerikanere, som havde trængt ind på hans folks område. Flere gange stak han af fra fangeskab og genoptog striden mod de indtrængende.

21. februar 2019

Desuden fortæller vi om, hvordan verdenskrigene påvirkede seksualmoralen, om den ekstreme sekt, der overtog den tyske by Münster og om opfinderen Thomas Edisons lysende karriere.

Op gennem USA's historie havde landets militær bekæmpet den oprindelige befolkning. I 1890'erne var der styr på de fleste indianerfolk, men apachen Geronimo nægtede fortsat at give op, og han blev betragtet som en blodtørstig krigsherre.

De to verdenskrige rystede op i kærlighedslivet og kønsrollerne. Vigtigheden af et godt, ægteskabeligt sexliv blev erkendt, men mange detaljer fortiet, fx om prævention. Det var medvirkende til det store babyboom i 1940'erne.

Mange mente, at Martin Luther havde været for forsigtig, da han reformerede kirken. I 1500-tallet drog flere radikale tyske prædikanter til Münster, og de ønskede en total samfundsomvæltning. En af dem hed Jan van Leiden, og han formåede at blive byens nye konge.

Multitalentet Thomas Edison opbyggede et opfinderværksted i Menlo Park, New Jersey. Der­fra flød der en lind strøm af opfindelser, men glødelampen blev den klarest lysende idé af dem alle sammen.