Nyt blad: Den kolde krig spredte sig til rummet

I slutningen af 2. verdenskrig udviklede Nazi-tysklands forskere V-2 raketten, som skulle angribe London fra kontinentet. Inden krigen sluttede var alliancen mellem USA og Sovjetunionen byttet ud med mistænksomhed og kold krig. Derfor forsøgte begge parter at få fingrene i tyskernes raketkundskaber for at sikre sig et forspring i den globale magtkamp. I løbet af 1950'erne udviklede konflikten sig til et rumkapløb, som ikke blev afgjort før amerikanske astronauter stod på månen i 1969.

29. november 2018

Derudover fortæller vi, hvordan Polen forsvarede sin selvstændighed mod angrebet fra Den Røde Hær i 1920, om franskmanden, der programmerede en vævestol med hulkort i begyndelsen af 1800-tallet, og om Eleanor Roosevelt, som stod i spidsen for at FN's deklaration om menneskerettigheder.

Tyskerne kunne ikke vinde 2. verdenskrig med deres V-2-raketter. Så snart krigen var slut, hvervede supermagterne USA og Sovjetunionen de bedste tyske forskere for at skaffe sig et militært forspring i rummet. 

Da 1. verdenskrig sluttede, dukkede Polen igen op på Europakortet. Tyskland og Østrig-Ungarns nederlag havde atter gjort polakkerne frie. Men i øst måtte de kæmpe mod det nye kommunistiske regime i Rusland for at landet skulle overleve. 

I tusindvis af år var silke et dyrt og eksklusivt stof, da det var tidskrævende at fremstille. I 1805 lykkedes det franskmanden Joseph-Marie Jacquard at lave en vævestol, der, ved hjælp af et hulkort-program, kunne producere silkestof meget hurtigere.

USA's præsident Franklin D. Roosevelt døde inden 2. verdenskrig var forbi, men hans enke, Eleanor, fik en ny opgave efter fredsslutningen. Hun fik til opgave af FN at samle verdens lande bag en erklæring om de menneskelige rettigheder.