Befrieren de Gaulle forvandlede Frankrig

Charles de Gaulle nægtede, i modsætning til sine overordnede, at overgive sig til Nazityskland. I stedet flygtede han til London, og ledte herfra den fransk modstandskamp mod den tyske besættelsesmagt. Da han vendte hjem efter 2.verdenskrig, havde han store planer for hvordan Frankrig skulle omdannes til en mere stabil nation. Men hans reformtog stødte hurtigt på politisk modstand. Først under krigen i Algeriet i 1950’erne fik hans ideer for alvor medvind.

26. maj 2017

I det nye nummer fortæller vi også om forfatteren Jane Austen, som døde for 200 år siden, om Medicifamilien, som var renæssancens største velgørere og om Biafrakrigen, der endte med hungersnød og masseflugt.

Vil du abonnere på Alt om Historie? Læs om vores fine tilbud her.

Charles de Gaulle blev 1900-tallets mest indflydelsesrige leder i Frankrig. Han stod i spidsen for modstanden mod tyskerne under 2. verdenskrig. Senere omskrev han grundloven for at få mere magt som præsident.

I dag har forfatteren Jane Austen entusiastiske læsere over hele verden. Alle hendes romaner er blevet til populære film eller tv-serier. Men da hun døde i 1817, havde hun ikke oplevet nogen større succes, og heller ikke særlig meget af den kærlighed, hun skrev så meget om.

I 1300-tallets Firenze skabte Medici-familien et af historiens største finansimperier. De overtog endda den politiske magt i byen, og deres indflydelse voksede i hele Europa. I familien fandtes storhertuger, dronninger og paver.

Borgerkrigen i Nigeria nåede hele verden via tv. Det var især den grusomme vold mod civile i udbryderstaten Biafra, som forargede seere verden over. Men konflikten var ikke sort-hvid, og begge sider i krigen brugte alle tilgængelige midler for at vinde den.