Tøjhusmuseet sparer vigtige forskere væk

En ny strategiplan med fokus på besparinger og publikumoplevelser bekymrer både ansatte og eksperter, som frygter, at forskningen i militærhistorie helt...

En ny strategiplan med fokus på besparinger og publikumoplevelser bekymrer både ansatte og eksperter, som frygter, at forskningen i militærhistorie helt vil forsvinde fra Tøjhusmuseet.

Tøjhusmuseet er beliggende på Slotsholmen i København.

I sidste uge varslede Tøjhusmuseets ledelse fyringer af to af i alt fire fastansatte forskere. Beslutningen falder sammen med en ny strategiplan for Statens Forsvarshistoriske Museum, der blandt andet indebærer, at museet skal satse mere på oplevelser og publikumstilstrømning.

Medarbejdere og eksperter mener, at en så drastisk nedskæring af fagkyndigt personale vil resultere i, at alt for meget viden går tabt og at museet fremover ikke vil kunne leve op til sine forskningsforpligtelser.

I et brev til Kulturministeriet kritiserer Tøjhusmuseets samlede medarbejderstab beslutningen og understreger, at den sætter museets fortsatte varetagelse af Danmarks militærhistoriske kulturarv på spil.

Pensioneret brigadegeneral Michael Clemmesen, der er præsident for Dansk Militærhistorisk Kommission, udtrykker sagen med lidt andre ord på sin blog: ”Museets ledelse har med sin plan valgt at konkurrere med Tivoli og Bakken – og pakke kastraktionen af alle andre områder ind i tidens værste management-ordgylle. Det lugter ikke rart for folk med kritisk lugtesans.”