Styringsfejl sænkede Titanic

Barnebarnet til Titanics andenstyrmand har en ny forklaring til skibets forlis. Det var en simpel styringsfejl der førte til det skæbnesvangre sammenstød...

Barnebarnet til Titanics andenstyrmand har en ny forklaring til skibets forlis. Det var en simpel styringsfejl der førte til det skæbnesvangre sammenstød med et isbjerg.

Titanic ramte et isbjerg på grund af en styringsfejl og sank hurtigere end nødvendigt fordi kaptajn Edward John Smith blev overtalt til at sejle videre istedet for at ligge stille. Det afslørede forfatteren Louise Patten for nylig i et interview. Patten, hvis bedstefar Charles Lightoller var andenstyrmand ombord på Titanic, hævder at sandheden om begivenhederne omkring Titanics forlis er blevet hemmeligholdt i alle disse år fordi familien ikke ville skade Charles Lightollers rygte.
Charles Lightoller overlevede Titanics forlis og blev senere hen en dekoreret krigshelt.

Titanic ramte et isbjerg i Nordatlanten kl. 23.40 den 14. april 1912 og sank kl. 02.20 den følgende morgen.
Ifølge Louise Patten er det forvirring mellem to forskellige styresystemer, der førte til det skæbnesvangre sammenstød. I starten af 1900-tallet var skibene ved at skifte sejlene ud med dampmaskiner, og i den overgang brugte man to forskellige styresystemer. Under det gamle system betød ordren ’hårdt styrbord’, at roret skulle drejes mod højre. I det nye system skulle roret ved samme ordre drejes mod venstre.
Louise Patten hævder at styrmand Robert Hitchins gik i panik, da isbjerget opdagedes lige forud og drejede den forkerte vej.
Da styringsfejlen blev opdaget, havde besætningen kun fire minutter til at rette op på fejlen, hvilket viste sig være umuligt. Louise Patten fortæller videre, at Titanic kunne have holdt sig flydende meget længere, hvis hun ikke havde forsat med at sejle. Ifølge Patten deltog Charles Lightoller i et sidste officersmøde straks efter sammenstødet med isbjerget. Under dette møde skal Joseph Bruce Ismay, direktør for skibsrederiet White Star Line, have insisteret på at Titanic skulle fortsætte fremad.

Louise Pattens afsløringer kommer i forbindelse med udgivelsen af hendes nye roman Good as Gold, hvori Titanics forlis figurerer.