Krig og kultur på Teatermuseet

De turbulente år i midten af 1800-tallet kommer i fokus når Teatermuseet i Hofteatret åbner sin nye udstilling.Frederik 7. og Grevinde Danner. Billede:...

De turbulente år i midten af 1800-tallet kommer i fokus når Teatermuseet i Hofteatret åbner sin nye udstilling.

Frederik 7. og Grevinde Danner. Billede: Teatermuseet.

I midten af 1800-tallet blev de første sten til demokratiets fundament, Grundloven, støbt i guldalderens København. Samtidig bragede Treårskrigen løs i Slesvig. En krig, der fik tilværelsen til at bryde sammen for familier og venner, der pludselig befandt sig på hver side af fronten. Den kulturelle og politiske udvikling i 1800-tallets Danmark afspejles i Teatermuseets nye udstilling Teater og kultur 2011/del 2, som består af tre udstillinger og installationer.

Installationen Breve fra et grænseland er baseret på en brevveksling mellem August Fridolin Bauer, som befandt sig ved fronten i Slesvig, og hans far, kongelig skuespiller Johan Daniel Bauer, der befandt sig i København, hvor koleraen og de skræmmende rygter fra krigen herskede side om side.
Udstillingen Kærlighed og magt i korridorerne handler om det omdiskuterede forhold mellem Frederik 7. og hans elskerinde Grevinde Danner, samt om de øvrige kongelige elskerinder.
I installationen Salomon, Esther og Shylock – jøder på scenen præsenteres teatrets syn på jøder og jødisk kultur, særligt i perioden fra Kierkegaard og Johanne Luise Heiberg og frem til premieren på Henrik Nathansens Indenfor Murene på Det Kongelige Teater i 1912 – samme år som Teatermuseet blev åbnet.

Teater og kultur 2011/del 2 åbner den 28. maj og supplerer Teater og kultur 2011/del 1, som består af en collage af otte forskellige større og mindre udstillinger og installationer, der viser forskellige epoker, kunstværker og kulturforståelser side om side, og anskueliggør de sammenhænge, der er mellem teatret og det samfunds- og kulturliv, som omgiver det.