Københavns Hovedbanegård 100 år

I år fylder Københavns Hovedbanegård, som var den tredje i rækken, 100 år. Rigsarkivet har de originale tegninger fra alle tre banegårde.Heinrich Wencks...

I år fylder Københavns Hovedbanegård, som var den tredje i rækken, 100 år. Rigsarkivet har de originale tegninger fra alle tre banegårde.

Heinrich Wencks tegning af Københavns Hovedbanegård fra 1905.

Den 30. november 1911 blev Københavns nye hovedbanegård indviet. Forfatter Johannes V. Jensen beskrev bygningen med ordene “ikke køn, men ny, rummelig og lys, topmoderne".
Hovedbanegårdens 100-års jubilæum markeres bl.a. med fortællninger om stationens spændende historie i DSB’s passagermagasin Ud & Se og på dsb.dk. I december måned vil der også være en række jubilæumsaktiviteter på Hovedbanegården. Programmet er ved at blive planlagt og kan snart ses på www.hovedbanen.dk

Den nuværende hovedbanegård, som blev tegnet af DSB’s overarkitekt Heinrick Wenck, er faktisk Københavns tredje. Den første var en mindre stationsbygning i træ. Den anden lå omtrent, hvor Palads-biografen og Axelborg ligger i dag. På Rigsarkivets hjemmeside kan du læse mere om Hovedbanegårdens historie og se de originale tegniger fra alle tre banegårde.

Hovedbanegårdens 100-års jubilæum har også fået postal opmærksomhed. Den 10. september udgav Post Danmark fire særlige frimærker med motiver fra Hovedbanegårdens univers. Frimærkerne kan købes på landets posthuse, i postbutikkerne eller på postdanmark.dk/netbutik.