Kalø Slotsruin restaureres

Kalø Slotsruin under restaurering. Billede: Kulturarvsstyrelsen.Hvis du har besøgt Kalø Slotsruin ved Mols Bjerge på Djursland og undrer dig over de...

Kalø Slotsruin under restaurering. Billede: Kulturarvsstyrelsen.

Hvis du har besøgt Kalø Slotsruin ved Mols Bjerge på Djursland og undrer dig over de mange stilladser og arbejdstelte, der er rejst rundt om på ruinen, er forklaringen såre enkel. Murværket er under så stærk nedbrydning, at det er blevet nødvendigt at restaurere for at undgå, at det forvitrer yderligere og bliver til fare for besøgende.

Det er især slotsruinens mur mellem forborgen og den indre borggård – en høj, fritstående murkerne – der er meget udsat for nedbrydning.

Ruinerne ved Kalø hører til blandt de mest markante og bedst bevarede fortidsminder i Danmark. Den ældste borg på stedet blev opført af Erik Menved (1287-1319) efter et oprør i 1313. Som andre af landets borge mistede Kalø sin militære betydning i slutningen af middelalderen, men fortsatte som et af de vigtigste administrative centre for kongemagten. Med nedlæggelsen af lenene i 1660 mistede slottet sin betydning, og i 1672 begyndte en systematisk nedrivning.