Istedløven kommer hjem i september

Efter en forskønnende restaurering skal Istedløven flyttes til sin oprindelige plads på Flensborg Gamle Kirkegård.Istedløven bliver løftet fra sin sokkel...

Efter en forskønnende restaurering skal Istedløven flyttes til sin oprindelige plads på Flensborg Gamle Kirkegård.

Istedløven bliver løftet fra sin sokkel på Søren Kierkegårds Plads og placeret i Tøjhusmuseets gård den 23. marts 2010. Billede: Nationalmuseet.

Den gamle Istedløve gennemgår i øjeblikket en grundig renovering og fornyelse på Tøjhusmuseets gård. Indvendige bolte og beslag skal udskiftes, halen skal sættes ordentlig på, og til sidst skal løven patineres i en gyldenbrun farve i stedet for den nuværende grønspættede pels. Alt skal være af en standard, som er en løve værdig, når det gamle bronzemonument skal hjem til Flensborg.

Den 10. september i år opstilles Istedløven på sin oprindelige plads på Flensborg Gamle Kirkegård under overværelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Istedløven blev skabt af den danske billedhugger H.W. Bissen i 1859-60 til minde om de faldne danskere i slaget på Isted Hede i 1850 og blev oprindelig opstillet på kirkegården i Flensborg. Et par år efter det danske nederlag ved Dybbøl i 1864 blev løven ført til Berlin som krigsbytte og symbol på den tyske sejr. I 1945 kom statuen til København, hvor den blev overgivet til Kong Christian 10. og placeret ved Tøjhusmuseet. Byrådet i Flensborg besluttede den 4. juni 2009 at anmode den danske stat om, at Istedløven føres tilbage til sin oprindelige placering i Flensborg. I begrundelsen hedder det bl.a., at ”Istedløven i dag kan tjene som et vidne om en dansk-tysk fortid både i Flensborg by og i regionen som helhed”.