Havhingsten sejler igen

Vikingeskibsmuseet markerer 50-års jubilæet for udgravningerne af de fem Skuldelevskibe med stor særudstilling og jubilæumstogt med vikingeskibet...

Vikingeskibsmuseet markerer 50-års jubilæet for udgravningerne af de fem Skuldelevskibe med stor særudstilling og jubilæumstogt med vikingeskibet Havhingsten.

I juli sejler Havhingsten ud på et tre ugers jubilæumstogt. Billede: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Det er i år 50 år siden de så kaldte Skuldelevskibe, fem skibe fra den sene vikingetid, blev fundet og udgravet udfor Skuldelev i Roskilde Fjord.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde markerer jubilæet med særudstillingen “Hjerteblod" om de seneste 50 års arbejde med forskning og formidling af vikingetidens skibe, søfart og bådbygningskultur.

Som en del af jubilæumsaktiviteterne, forvandles et af de rekonstruerede Skuldelevskibe, Havhingsten, til et slags flydende museum og sejler ud i de danske farvande med en masse fortællinger om vikingetidens skibe. I de havne Havhingsten anløber, vil der blive arrangeret udstillinger og ‘åbent skib’.
Sejladsen starter i Roskilde den 8. juli og herefter går sejladsen nordpå og ud af Roskilde Fjord, rundt om Sjællands Odde og sydpå. Vejr og havnestørrelse bliver afgørende faktorer for hvor mange danske havne skibet kan besøge. Den 28. juli returnerer Havhingsten til Roskilde.

Vikingeskibsmuseets hjemmeside vil du frem mod afrejsen kunne læse om planlægningen og de aktiviteter der kommer til at foregå, når Havhingsten sejler igen.

Havhingsten deltager også i arrangementet Kurs Haithabu 12. – 15. juli, hvor over 20 rekonstruerede vikingeskibe fra forskellige lande sætter kurs mod Vikingemuseet Hedeby i nuværende Tyskland. Hedeby var en af Danmarks første byer og under vikingetiden nød byen godt af placeringen ved fjorden Slien, som gjorde Hedeby til en af de vigtigste handelsbyer i vikingetidens Skandinavien.
Under Kurs Haithabu genskabes ved Hedeby Nor en vikingehandelsplads med skomagere, ravslibere, knoglesnittere, buebyggere og andre håndværkere. Som afslutning er der en fantastisk sejlparade på Sliens Store Bredning den 15. juli.

Hvis du gerne vil vide mere om Vikingemuseet Hedeby, kan du hente en Haithabu-app på tysk og engelsk.