Forskerfusk og forfalskninger på Det Kongelige Bibliotek

Ny udstilling belyser 19 bemærkelsesværdige sager, hvor “eksperter" har snydt kollegaer, konkurrenter og nogle gange hele verden.Elisabeth...

Ny udstilling belyser 19 bemærkelsesværdige sager, hvor “eksperter" har snydt kollegaer, konkurrenter og nogle gange hele verden.

Elisabeth Förster-Nitzsche i Nietzsche-arkivet 1910. Elisabeth udgav broderens samlede værker og korrespondance efter hans død, men manipulerede samtidig med teksterne.

At historiske dokumenter ikke altid er til at stole på, er noget man hurtig bliver klar over i Det Kongelige Biblioteks udstilling Det er løgn. Udstillingen er opbygget som et kontorlandskab med arkivskabe og skriveborde, hvor man i skrivebordslampernes skær kan gå på opdagelse på hylder og i mapper. Overalt gemmer sig originalgenstande fra fupsager og forfalskninger og de utrolige historier oprulles som en slags detektivhistorier, hvor man kan følge opklaringen af snyderiet – hvad enten det blev opdaget efter to uger eller 600 år.

Blandt de mest kendte sager er historien om det tyske tidsskrift Stern, der i starten af 1980’ernepublicerede det, som man troede var Adolf Hitlers hidtil ukendte dagbøger, og filosoffen Friedrich Nietzsches manipulerede notesbøger og manuskripter, som søsteren Elisabeth Förster-Nietzsche udgav efter hans død.

Udstillingen kan opleves frem til den 19. januar 2013.

Læs mere på www.kb.dk