Aalborg under 2. verdenskrig

Ny udstilling på Aalborg Historiske Museum vil belyse besættelsestidens forløb i Aalborg.Otte medlemmer af Churchill-klubben fotograferet efter...

Ny udstilling på Aalborg Historiske Museum vil belyse besættelsestidens forløb i Aalborg.

Otte medlemmer af Churchill-klubben fotograferet efter befrielsen. Churchill-klubben bestod hovedsagelig af elever fra Aalborg Katedralskole. Billede: Frihedsmuseet.

Aalborg spillede en vigtig rolle under 2. verdenskrig. Som følge af lufthavnene i Rørdal og Rødslet, som var afgørende for tyskernes fortsatte erobring af Norge, var byen et centralt mål for den tyskebesættelsemagt den 9. april 1940. En meget stor koncentration af tyske tropper befandt i Aalborg, som under krigen var en af de uroligste byer i Danmark. Og det var her en af de første modstandsgrupper opstod, den såkaldte Churchill-klubben.

Med udstillingen Aalborg i krig vil Aalborg Historiske Museum sætte fokus på denne turbulente tid i Aalborgs historie. Udstillingen skal blandt andet belyse modstandskampen, den illegale presses arbejde og Alsangsbevægelsen, der også havde sin oprindelse i Aalborg.

Museet forsøger også at samle information om de op imod 67 000 tyske flygtninge, der kom til Aalborg i krigens slutfase.

Udstillingen er stadig i registreringsfasen, men forventes åbne i november. Nysgerrige kan følge udviklingen på www.facebook.com/nordjyllandshistoriskemuseum