Ellen & Adam er årets historiske bog

På messen Historiske Dage for nyligt uddeltes prisen for Årets Historiske Bog 2014. Bogen, som havde opnået flest af de 1 144 stemmer, nemlig hele 38 %,...

10. juni 2015 af Thomas Oldrup


På messen Historiske Dage for nyligt uddeltes prisen for Årets Historiske Bog 2014. Bogen, som havde opnået flest af de 1 144 stemmer, nemlig hele 38 %, var Ellen & Adam – En fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva af Morten Møller. Prisen er på 35 000 kr. De fem indstillede bøger var alle meget markante udgivelser, og valget af Morten Møllers bog var overraskende. Forfatteren er uddannet historiker og årgang 1978.

Værket er bl.a. blevet rost for et stort historisk detektivarbejde i hidtil ukendte kilder, samt formidling af højeste karat.

Bogen er en kærlighedshistorie på en særdeles dyster baggrund. Det handler om danske Ellen og norske Adam, som mødes og forelsker sig og får datteren Gerd i Sovjetunionen 1937. Det er fantastisk effektfuldt at beskrive de små idylliske detaljer fra (uudgivne) breve hjem til Falster – sat overfor uhyggelige facts om henrettelser og arrestationer. Det er svært at fatte den stålsatte loyalitet overfor et styre, der vilkårligt slog selv de mest tro støtter ihjel.

Det er en usædvanlig historiebog i den forstand at forfatteren Morten Møller bruger sig selv og hans egen undren og følelser og stiller spørgsmål til kilderne, og nænsomt dokumenterer. Det kunne blive søgt og patetisk, men bliver det slet ikke. Tværtimod giver det blot nærvær og personlighed til fortællingen.

Bogen kan sagtens også læses af læseheste, der normalt foretrækker fiktion.

Det forlyder at Morten Møllers næste bog skal handle om de danskere, som deltog i Den Spanske Borgerkrig. Med dét emnevalg og dén pen og arbejdsmoral kunne den næste bog meget vel blive hans helt store brede gennembrud. Jeg glæder mig.

Og jeg nød at læse Ellen & Adam – En fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva, som hermed anbefales varmt.