Læs også

Amadeus

Historie på film – Geniet Mozart

I Amadeus portrætteres Mozart og hans konkurrent, Antonio Salieri. I filmen anklages sidstnævnte for at have givet sin excentriske rival gift, hvilket sandsynligvis ikke er sandt.

31. maj 2016 af Björn Lundberg

Hofkapelmester Antonio Salieri var en af hovedpersonerne inden for Wiens musikliv i slutningen af 1700-tallet. I filmen fremstilles han som en flitig, middelmådig komponist. Ind på scenen træder pludselig det barnlige, men enestående begavede geni, Wolfgang Amadeus Mozart. Salieri bliver ramt af en slem skinsyge. Hvordan har Gud dog kunnet give denne vildt grinende vulgære knægt en sådan inspiration? Desillusioneret bestemmer han sig for at modarbejde Mozart i det skjulte.

Milos Formans film Amadeus tager sig flere kunstneriske friheder. Der findes f.eks. intet belæg for, at Salieri skulle have taget livet af Mozart.

Billedet af Salieri som en smålig, middelmådig komponist stemmer heller ikke overens med virkeligheden. Han var tværtimod en af sin tids mest elskede komponister, og hans operaer blev opført rundt omkring i Europa. Desuden var han kendt som en dygtig pædagog og underviser af bl.a. Beethoven, Schubert og Franz Liszt.

I filmen dør Mozart glemt og ikke forstået. Det stemmer heller ikke overens med virkeligheden. Mozart havde ganske vist økonomiske problemer og blev anset for lidt for radikal rent musikalsk, men hans økonomi blev faktisk lidt bedre i løbet af hans sidste år.

I modsætning til det, der ofte påstås, var det heller ikke nogen fattiggrav, som den kun 35-årige Mozart blev begravet i. På den tid var der nemlig tradition for at begrave almindelige mennesker i den slags massegrave.

Amadeus er instrueret af Milos Forman, som slog igennem med Gøgereden i 1975. Forman var altså berømt, men havde alligvel et begrænset filmbudget. At opbygge alle kulisser i et studio ville have været for dyrt. Derfor bestemte man sig for at indspille filmen i Formans tidligere hjemby, Prag – hvor der stadig var autentiske miljøer bevaret, og hvor det var billigt at indspille film.

Et amerikansk filmteam bag jerntæppet var dog kontroversielt i 1984. Det kommunistiske hemmelige politi holdt da også øje med filmindspilningen.

På trods af filmens mangel på større Hollywoodstjerner blev den en kæmpesucces og blev tildelt otte Oscars.