Historiens 5 mest berømte spioner

Nogle anses som helte, andre som rigtige skurke – og andre bevægede sig i en gråzone. Vi har her lavet en liste over historiens 5 mest berømte og berygtede spioner!

1. marts 2018 af Sara Griberg

Belle Boyd narrede sig til hemmeligheder fra de nordstatssoldater, hun hang ud med.

5. Belle Boyd charmerede sig til hemmeligheder

Belle Boyd (1844–1900) spionerede for sydstaterne under den amerikanske borgerkrig

Den 18-årige sydstatspige Belle Boyd blev kendt for sin indsats som spion under den amerikanske borgerkrig. Via list og charme narrede hun krigshemmeligheder fra nordstatssoldaterne og red siden, med stor fare for sit eget liv, gennem fjendens linjer for at give afgørende oplysninger til sydstatshærens officerer.

Juan Pujol agerede dobbeltagent under 2. verdenskrig.

4. "Garbo" narrede tyskerne før D-dag

Juan Pujol Garcia (1912–88) spionerede for de allierede under 2. verdenskrig.

Spanieren med dæknavnet "Garbo" var britisk agent under 2. verdenskrig. Han lod til at arbejde for Nazityskland, men formidlede i virkeligheden falsk information, som blandt andet bidrog til, at tyskerne befandt sig det forkerte sted under invasionen af Normandiet. Blev både tildelt det tyske jernkors og den britiske imperieorden. Gik under jorden efter krigen.

Parret Ethel og Julius Rosenberg blev dømt til døden for spionage.

© Library of Congress

3. Rosenberg parrets dom førte til protester

Ethel (1915–53) og Julius Rosenberg (1918–53) dømtes til døden som spioner for Sovjetunionen.

Det amerikanske Rosenberg-par blev i 1953 dømt til døden for under krigen at have afsløret hemmeligheder om den amerikanske atombombe til Sovjetunionen. Da de blev henrettet i den elektriske stol, demonstrerede titusindvis mod dommen, som mange anså for at være et udslag af tidens kommunistforskrækkelse i USA.

De fleste forskere mener nu til dags, at Julius Rosenberg havde udleveret visse informationer, men at hustruen Ethels medvirken var marginal, og at hun burde have fået en mildere straf.

Kim Philby afholder pressekonference 1955 og affærdiger alle spionrygter.

© Keystone/Getty

2. Secret Service-chef arbejdede for Sovjet

Kim Philby (1912–88) spionerede for Sovjetunionen.

Storspionen Kim Philby tilhørte "the Cambridge four," en gruppe britiske overklassefyre som i 1930’erne blev hvervet af den sovjetiske efterretningstjeneste.

Under 2. verdenskrig gjorde han lynkarriere i britiske Secret Service og blev efter krigen chef for den afdeling, som skulle bekæmpe sovjetisk infiltration. Først i 1963 kom den chokerende afsløring, at Philby hele tiden havde været overbevist kommunist og havde arbejdet for russerne. Det lykkedes ham at flygte bag jerntæppet og leve resten af sit liv som respekteret KGB-embedsmand i Moskva, hvor han blev belønnet med medaljen Sovjetunionens Helt.

Kim Philby anses for at være forbilledet for hovedpersonen i John le Carrés roman Dame, konge, es, spion.

Mata Hari optrådte i Paris i en dragt, der vækkede minder om hendes tid på øen Java.

© Apic/Getty

1. Mata Hari henrettet af franskmændene

Mata Hari (1876–1917) dømt for at have spioneret for Tyskland under 1. verdenskrig.

Få spionmistænke er blevet så kendte som den hollandske danserinde Mata Hari, hvis rigtige navn var Margaretha Zelle. Under 1. verdenskrig var hun elskerinde til en højt placeret fransk militærmand, og det hævdes, at hun var lønnet af tyskerne for at lægge beslag på franske krigshemmeligheder. Også franskmændene forsøgte at hverve hende som agent, men dømte hende senere til døden som tysk spion. Hun blev henrettet ved skydning 1917, 41 år gammel. Nutidens forskere tvivler på, at Mata Hari var skyldig i omfattende spionage.

Hendes dramatiske liv er blevet filmatiseret flere gange, blandt andet med Greta Garbo i rollen som den eksotiske artist.