Fængslet på Alcatraz i San Francisco.

© Frank Schulenburg

Flugtforsøg: Historiens 5 mest kendte

Der har været mange spektakulære flugtforsøg gennem tiden. Her er de fem mest kendte.

14. september 2018 af Sara Griberg

Efter flugten fra Tower skrev John Gerard en bog om sit liv.

5. Tower

4. oktober 1597, London, England.

Den engelske jesuit-præst John Gerard blev legendarisk, da han flygtede fra Tower, hvor han sad fængslet og blev torteret under dronning Elizabeth 1.’s protestantiske styre. Han skrev til sine trosfæller udenfor fængslet ved hjælp af usynligt blæk, og kravlede ned ad ydermuren via et langt reb til en ventende båd.

Libbyfængslet i Virginia som det så ud i 1865.

4. Libbyfængslet

9–10. februar 1864, Richmond, USA.

Under den amerikanske borgerkrig flygtede 109 tilfangetagne nordstatssoldater fra Libbyfængslet i delstaten Virginia. Fra kælderen, kaldet "rottehelvedet," havde de gravet en tunnel, der endte i en forladt tobakslade på en nabogrund. Derfra spadserede de roligt væk i mindre grupper. Af de flygtede slap 59 væk, mens resten blev indfanget påny.

Rudolf Vrba (øverst) og Alfred Wetzler lykkedes med at flygte fra koncentrationslejren Auschwitz.

3. Auschwitz

10. april 1944, Polen.

Rudolf Vrba og Alfred Wetzler var to jødiske mænd, som flygtede fra Auschwitz-Birkenau i 1944. Deres plan gik ud på, at de først lod som om de var flygtet, men i stedet gemte sig i en træstabel i lejrens yderområde.

Medfanger hjalp dem ved at hælde benzin over træet, så vagthundene ikke kunne få færden af dem. Først da vagterne efter tre døgn opgav eftersøgningen, begav de to sig endelig ud af lejren. Ude i sikkerhed skrev de en rapport, som gjorde den systematiske udryddelse af jøder i lejren offentligt kendt.

Fangen Bennet L. Kenyons tegninger skildrer flugten.

2. Stalag Luft III

24–25. marts 1944, Sagan, Tyskland. 

I marts 1944 lykkedes det 76 tilfangetagne flyofficerer i britisk tjeneste at flygte fra den tyske fangelejr Stalag Luft III, i en del af Tyskland som nu er Polen. Den spektakulære masseflugt er udødeliggjort i filmen The Great Escape (på dansk Den store flugt) fra 1963.

Med enkle redskaber og hjælp fra hundredvis af medfanger havde de i løbet af et års tid gravet en 110 meter lang tunnel ni meter under jordoverfladen. Flugten blev først opdaget da den 77. mand krøb ud af tunnelmundingen, hvorefter tyskerne indledte en intensiv jagt på de øvrige. Kun tre af mændene havde held til at nå friheden, hvoraf to var norske piloter. Af de fangede blev 50 henrettet og resten interneret.

Frank Lee Morris og brødrene Clarence og John Anglin flygtede ud gennem hullet i væggen.

1. Alcatraz

11. juni 1962, San Francisco, USA.

En junimorgen i 1962 opdagede en vagt på fængsels­øen Alcatraz uden for San Francisco, at tre fanger var forsvundet. Brødrene Clarence og John Anglin og Frank Morris – alle dømt for bankrøveri – havde haft held til at kravle ud gennem ventilationssystemet og forsvinde i natten. 

Hverken før eller siden er det lykkedes andre at flygte med livet i behold fra Alcatraz. Man ved ikke, om de tre druknede i det kolde vand eller klarede sig i land.

Mændene havde forberedt flugten ved at grave hul i cellevæggene med skeer. De havde også lavet dukker som lå under deres tæpper på deres brikse.

Dele af en primitiv tømmerflåde blev senere fundet på en nærliggende ø, men de tre flygtede forblev pist forsvundet.