Tyske faldskærmstropper under uddannelse.

© Bundesarchiv

Hvor brugte man første gang faldskærmsjægere?

Hvornår anvendte man første gang faldskærmstropper?

30. maj 2017

SVAR Under 2. verdenskrig spillede faldskærmssoldater en afgørende rolle i flere slag. Det tyske angreb på Danmark og Norge den 9. april 1940 bliver normalt betragtet som det første, hvor faldskærmssoldater for alvor blev sat ind i kamp. Faldskærmsjægere fra
Luftwaffe deltog i erobringen af det danske fort på Masnedø samt flyvepladsen i Aalborg.

Den første totale invasion med faldskærmssoldater fandt sted et år senere. I maj 1941 angreb Nazityskland den græske ø Kreta, der var kontrolleret af briterne. Formålet var at berøve de allierede en vigtig base i det østlige Middelhav. I løbet af det første døgn kastede man 7 000 tyske elitesoldater i faldskærm ned over øen, men over halvdelen blev dræbt. 

Drog forskellige konklusioner

Efter en uge gav de allierede styrker op. De enorme tab gjorde dog, at Hitler valgte ikke at satse på den type landgang fra luften i fremtiden.

De allieredes konklusioner efter slaget om Kreta var de stik modsatte. Den tyske strategi blev betragtet som succesrig, og allierede faldskærmssoldater deltog senere i flere invasioner, bl.a. ved Sicilien i 1943 og på D-dagen i Normandiet i 1944.