Havde Danmark koncentrationslejre?

Tyske flygtninge foreløbigt indkvarteret i General Motors' fabrikshal i København. Billede: Nationalmuseet.SVAR: Danmark har ikke haft deciderede...

31. maj 2016

Tyske flygtninge foreløbigt indkvarteret i General Motors' fabrikshal i København. Billede: Nationalmuseet.

SVAR: Danmark har ikke haft deciderede koncentrationslejre, som vi bedst kender fra Tyskland under 2. verdenskrig. Men efter befrielsen i maj 1945 ankom omkring 250 000 tyske flygtninge til Danmark. De mange flygtninge blev anbragt i flygtningelejre rundt omkring i landet.

Nyere forskning har vist at de mange flygtninge, herunder en masse forældreløse børn, fik en så umenneskelig behandling, at den danske flygtningepolitik kort efter krigen kan betegnes som en af de største humanitære katastrofer i vores historie. Danskerne var efter krigen uforsonlige mod alt tysk – også selvom der var tale om syge kvinder og børn på flugt. De tyske flygtninge blev stuvet af vejen bag pigtråd, de syge blev nægtet hjælp, og børnene blev anbragt i lukkede lejre, hvor boligforholdene var så jammerlige, at læger har vurderet dem som uegnede til at bo i.

I 1945 døde over 13 000 tyske flygtninge i Danmark, 7 000 af dem var børn under fem år. Fire år senere, i 1949, forlod de sidste tyske flygtninge de danske flygtningelejre.

Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på [email protected]!