En britisk sergent måler brystomfanget på indiske rekrutter til den britiske hær i 1941. 

© Corbis/Getty

Deltog Indien i 2. verdenskrig?

Kæmpede indiske soldater på britisk side kun få år inden deres selvstændighed?

3. januar 2017

SVAR Da 2. verdenskrig brød ud i 1939 var Indien fortsat en del af det britiske imperium, og landet sluttede derfor op om den allierede side i krigen. Sammenlagt deltog flere end 2,3 mio indiske soldater i krigen. Mahatma Gandhi og flere andre frihedskæmpere mente dog, at landet ikke burde forsyne den britiske hær med soldater, med mindre Indien blev garanteret efterfølgende selvstændighed. Gandhi blev derfor arresteret og tilbragte flere år i fængsel.

Subhas Chandra Bose

© S-Z-Photo/IBL

Nationalistlederen Subhas Chandra Bose gik endnu længere i sin modstand og tog åbent parti for aksemagterne. Som leder af den indiske nationale hær, INA, blev han med tyskernes hjælp sendt til Singapore, hvor han tog befaling over en styrke på 40 000 mand, mange af dem indere, som var taget til fange af den japanske hær. I 1944 gjorde INA sammen med japanske tropper et mislykket forsøg på at invadere Indien fra Burma.

Sammenlagt døde 83 000 indiske soldater på allieret side under krigen. Den indiske hær udmærkede sig især under kampene i Nordafrika og Sydøstasien. Alligevel er landets indsats i den allierede sejr ofte blevet overset i historieskrivningen.