Venedigs beliggenhed gjorde byens købmænd rige. Maleri fra
1300-tallet.

Hvorfor blev Venedig bygget på vandet?

Hvordan kan det være, at man byggede Venedig midt ude i havet?

11. september 2017

Venedigs historie begyndte i 500-tallet e.v.t., da germanske stammer invaderede den italienske halvø. Flygtninge fra Norditalien – der på dette tidspunkt blev kontrolleret af Det Byzantinske Rige – søgte ly på nogle små øer i en beskyttet lagune ved kysten.

På denne sumpede jord voksede et nyt samfund op. En række vigtige handelsveje passerede området, hvilket gjorde det til en gunstig beliggenhed. Venedig voksede sig større og frigjorde sig i 800-tallet fra Byzans.

Svært at erobre byen

Placeringen ude på vandet gjorde det svært for andre europæiske herskere at erobre byen. Bl.a. derfor kunne Venedig bevare sin selvstændighed igennem hele middelalderen og blive centrum for en mægtig handelsrepublik, hvor fx øerne Cypern og Kreta også indgik.

Venedigs købmænd blev meget rige på handel med krydderier og andre værdifulde varer. En del af pengene blev investeret i de mange statelige bygninger, der siden har gjort byen til en turistmagnet.

Øerne synker – havet stiger

I dag er Venedigs unikke beliggenhed blevet et alvorligt problem. Byen synker langsomt samtidig med at det omgivende hav stiger. Derfor satser myndighederne store ressourcer på forskellige projekter, der skal redde denne kulturskat fra at ende på havbunden.