Var Kastrup nær blevet bombet af de allierede i 1945?

En amerikansk B-24 Liberator kan besigtiges i Kastrup Lufthavn i befrielsesdagene, maj 1945. Billede: Frihedsmuseet.SVAR: Danske historikere har i årevis...

En amerikansk B-24 Liberator kan besigtiges i Kastrup Lufthavn i befrielsesdagene, maj 1945. Billede: Frihedsmuseet.

SVAR: Danske historikere har i årevis troet at Kastrup Lufthavn var en af seks store Luftwaffe-flyvepladser i Danmark, der var mål for en planlagt allieret bombning den 2. april 1945. Bombningen var uhyre tæt på at finde sted, og 708 svære bombefly var sendt af sted fra britiske baser. Katastrofen blev kun reddet af en ufordelagtig vejrudsigt. En bombning af Kastrup ville sandsynligvis have medført et stort antal dræbte civile. Styrken, der blev sendt af sted mod Danmark var større end den, amerikanerne to dage senere sendte mod Dresden.

Nye arkivstudier viser dog, at Kastrup – som først antaget – ikke var blandt de seks flyvepladser. I stedet var der tale om Beldringe på Fyn.

Sandheden er kommet frem i forbindelse med en opdateret udgave af en bog fra 1988. Den nybearbejdede og opdaterede udgave hedder Bomber over Danmark – om vestallierede luftangreb under 2. verdenskrig, og er skrevet af bl.a. Henrik Skov Kristensen.

Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på [email protected]!