Kom Sverige Danmark til hjælp i 1864?

Slaget ved Königgrätz, 1866. Sejren gav Preussen en dominerende stilling.SVAR: Nej, svenskerne kom ikke Danmark til undsætning i krigen i 1864. Sverige...

Slaget ved Königgrätz, 1866. Sejren gav Preussen en dominerende stilling.

SVAR: Nej, svenskerne kom ikke Danmark til undsætning i krigen i 1864. Sverige havde ellers gentagne gange op til krigen lovet, at såfremt det kom til krig med den preussiske hær, ville de stå skulder ved skulder med danskerne ved Ejderen. Ydermere havde de danske, norske og svenske politikere i sensommeren 1863 indgået en militæralliance, der blot manglede at blive ratificeret. Den norske regering havde godkendt aftalen, men Frederik 7.’s død den 15. november 1863 kom i vejen for den svenske godkendelse.

I december 1863 blev aftalen opgivet, og militæralliancen døde. De svenske politikere lovede dog stadig militærstøtte i tilfælde af krig. Svenskerne havde desuden siden 1857 støttet og opfordret den danske regering til at føre Ejder-politikken.

Der er tale om et komplekst forløb, men historiker Rasmus Glenthøj forklarer det nærmere i sin nye bog 1864 – Sønner af de slagne.

Har du et historisk spørgsmål?
Send det til os på [email protected]!