Danske Holocaust-interviews

Dansk Jødisk Museum markerer den internationale Auschwitz-dag den 27. januar ved at præsentere unikke danske vidnesbyrd om Holocaust.Den gule...

Dansk Jødisk Museum markerer den internationale Auschwitz-dag den 27. januar ved at præsentere unikke danske vidnesbyrd om Holocaust.

Den gule davidsstjerne med ordet ”Jude”, der for mange er et symbol på nazisternes forfølgelse af jøderne, blev aldrig indført i Danmark.

Under overskriften ”En verden af valg – gerningsmand, tilskuer eller beskytter” markerer Danmark for tiende gang Auschwitz-dag. Dansk Jødisk Museum markerer dagen med en Danmarkspremiere af den sjældnere slags. Fra den 27. januar vil 123 danske video interviews med Holocaust overlevende være tilgængelige ved en særlig pc-station i museets butik.

Dansk Jødisk Museum har erhvervet de 123 vidnesbyrd fra stiftelsen Shoah Foundation Institute, der siden 1994 har indsamlet 52.000 video interviews på 32 forskellige sprog i 56 lande. Den danske samling, som fortæller unikke historier om forfølgelsen i Danmark, omfatter interviews på syv forskellige sprog, da man både har talt med personer, der er født eller bor i Danmark, eller som blot opholdt sig i landet under Anden Verdenskrig. Den inkluderer også vidnesbyrd fra danskere, der hjalp jøder til at undslippe den nazistiske forfølgelse.

jewmus.dk kan du se en liste over de danske vidnesbyrd, samt en detaljeret liste med information om hvert enkelt interview.