NYT NUMMER: Tyskerne satsede alt på vestfronten i foråret

I foråret 1918 havde Ruslands nye kommunistiske styre, trukket landet ud af 1. verdenskrig. Det gjorde det muligt for tyskerne at sætte alle ressourcer ind på vestfronten. Den tyske kejser Vilhelm 2. håbede at briterne og franskmændene kunne besejres inden at amerikanske tropper kom dem til undsætning.

28. december 2017

Herudover fortæller vi om storsvindleren Gregor MacGregor, der solgte et opdigtet land i Centralamerika, om den hemmelige agent Nancy Wake, som hjalp den franske modstandsbevægelse og om otte nordiske klostre, der var en vigtig magtfaktor i middelalderen.

I foråret 1918 var tiden ved at løbe ud for Tyskland. I et forsøg på at tvinge en fredsaftale ud af Frankrig og Storbritannien, inden de amerikanske tropper var kampklar, satsede man alt på en sidste storoffensiv.

Eventyrlysten lokkede den unge skotte Gregor MacGregor ind i hæren. Men på slagmarken vandt han ingen store sejre. I stedet blev han berømt for at lokke hundredvis af europæere
til at emigrere til det eksotiske land Poyais – som kun eksisterede i hans egen fantasi.

Nygift med en rig industrimand havde Nancy kunnet holde lav profil under den tyske besæt­telse af Frankrig. I stedet rejste hun til London, blev uddannet som hemmelig agent og vendte hjem for at hjælpe modstandsbevægelsen.

Kort efter at Nordens lande blev kristne, anlagde munke og nonner nye klostre. I dag er der blot ruiner tilbage af de fleste, men i deres storhedstid var -klostrene mægtige og indflydelsesrige.