NYT NUMMER: Krigen i Stillehavet vendte ved Midway i 1942

Nogle måneder efter det japanske overraskelsesangreb på Pearl Harbor i december 1941, udspillede der sig et afgørende slag over Midway-atollen. Efter den amerikanske sejr endte japanerne i defensiven, men mange blodige slag ventede stadig forude for amerikanerne.

24. november 2017

Desuden fortæller vi om snigskytten Ludmila Pavlitjenko, der tog på en PR-turné i USA, om 1800-tallets store frihedshelt Garibaldi, der samlede Italien og om historien bag syv af vores mest almindelige musikinstrumenter.

Efter det mislykkede forsøg på at knække den amerikanske flåde ved Pearl Harbor, satsede japanerne på et afgørende søslag ved Midway-atollen i sommeren 1942. Denne gang var angrebet ventet.

Allerede som teenager begyndte Ljudmila Pavlitjenko at træne som skytte. Da Nazityskland angreb Sovjetunionen i 1941, gik hun i hæren som snigskytte. Året efter havde hun skudt så mange tyskere, at hun kom på en pr-turné.

I 1800-tallet blev frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi et idol for alverdens nationalister. Hans indsats for at samle det splittede Italien vakte beundring, men da det nye lands grænser skulle trækkes, blev han holdt uden for beslutningsprocessen.

Allerede tidligt opdagede mennesket, at det ikke bare var stemmen, der kunne frembringe toner. Knogler og andre redskaber blev udviklet til raffinerede musikinstrumenter.