Mathias Rust

Den unge amatørpilot Mathias Rust fløj hele vejen fra Vesttyskland til Den Røde Plads i Moskva. Flyveturen satte fart i de reformer, der førte til...

25. maj 2010 af Magnus Västerbro

Den unge amatørpilot Mathias Rust fløj hele vejen fra Vesttyskland til Den Røde Plads i Moskva. Flyveturen satte fart i de reformer, der førte til Sovjetunionens opløsning.

Tekst: Magnus Västerbro

Om aftenen den 28. maj 1987 fløj et enmotors Cessna-fly ind over Den Røde Plads i Moskva. Tre gange strøg flyet hen over pladsen, uden at piloten kunne finde et sted at lande. I stedet satte han flyet ned på en nærliggende bro, hvorfra han efterfølgende taxiede ind på selve pladsen.
En nysgerrig folkemængde stimlede sammen om det lille fly. Ud steg en 19-årig vesttysker ved navn Mathias Rust. Efter en time dukkede KGB op og anholdte den unge mand.

Nyheden spredte sig som en løbeild over hele verden. At en amatørpilot havde kunnet flyve uhindret gennem det russiske luftforsvar og lande midt i Moskva, var en skandale uden lige for militæret. Så meget desto mere fordi man samtidig fejrede ”grænsevagtens dag” i Sovjetunionen.
Mathias Rust forklarede senere, at han med sin flyvning ville bidrage til verdensfreden. Han havde næret store forhåbninger til det topmøde, der året før havde været mellem præsident Reagan og generalsekretær Gorbatjov i Reykjavik. Da mødet sluttede uden de store resultater, besluttede Rust sig for at gøre noget på egen hånd.
Hans flyvetur fik faktisk betydning. Gorba­tjov benyttede lejligheden til at skaffe sig af med store dele af den militære ledelse, hvor mange af hans argeste modstandere fandtes. På den måde medvirkede Rusts flyvning faktisk til Sovjetunionens opløsning i 1991.

Selv blev han idømt fire års straffearbejde, men blev løsladt efter kun et år og kunne vende tilbage til Vesttyskland. I den efterfølgende tid har Mathias Rust levet en omtumlet tilværelse. I en periode led han af psykiske problemer og kom i fængsel for at have stukket en kvinde med en kniv. I dag siges Rust at være millionær og professionel pokerspiller.